KİŞİNEV
Kişinev (Chişinău) Moldova Cumhuriyeti’nin başkenti ve en büyük şehridir. Yaklaşık 700.000 nüfusa sahiptir. Ülke nüfusunun %7’si Kişinev’de yaşar.
Şehre İstanbul’dan yaklaşık 1.5 saatlik kısa bir uçak yolculuğu ile ulaşabilirsiniz. Türkiye’ye çok yakın olduğundan nisan, mayıs, haziran, eylül veya ekim aylarında bir hafta sonunu bu şehirde değerlendirebilirsiniz.
Kişinev Uluslararası Havaalanı oldukça eski ve küçük bir havaalanıdır. Havaalanından şehre ulaşmak için taksi veya minibüse binmeniz gerekir. Ancak taksiye binmeden önce pazarlık etmenizde yarar vardır. “165 numaralı Minibüs” Havaalanı ile “Str. Ismail” arasında çalışır. Minibüs’ün şehir merkezinde Str. Ismail üzerindeki durağı şehrin ana bulvarı Ştefan cel Mare’nin hemen yakınındadır. Minibüs durağından yürüyerek veya oteliniz durağa uzaksa taksi veya şehir otobüsleri ile otelinize ulaşabilirsiniz. Minibüs durağının bulunduğu alandan ve Ştefan cel Mare üzerinden şehrin farklı yerlerine çok sayıda otobüs veya minibüs geçer. Oteliniz minibüs durağı ile havaalanı arasındaki güzergahta ise yol üzerindeki duraklarda da inebilirsiniz. Ancak minibüs şoförleri İngilizce bilmediklerinden işaretle anlaşmanız gerekir.
Şehir içi ulaşım için ise taksi, otobüs, troleybüs veya minibüslerden yararlanabilirsiniz. Taksiye binecekseniz taksi şoförleri genelde İngilizce bilmediklerinden taksiyi otelden veya restauranttan çağırtmanızda yarar vardır. Biletler otobüs ve minibüslerin içinde gezen biletçiler tarafından satılır. Ancak bilet fiyatları çok ucuz olduğu için mutlaka yanınızda bozuk para bulundurmanız gerekir. Kişinev’de otobüs ve minibüslerin gidiş ve dönüş güzergahları birbirinden farklıdır. Bu durumu mutlaka dikkate almalısınız. Aksi takdirde duraklarda saatlerce bekleyebilirsiniz. Ştefan cel Mare civarındaki otellerde kalırsanız otobüs ve minibüslerin gidiş ve dönüş yönlerine dikkat ettiğinizde ulaşım konusunda hiçbir sorun yaşamazsınız. Otelinizden veya kitapçılardan satın alacağınız şehir haritasında şehrin ana caddelerden geçen otobüslerin numaraları ve yönlerini gösteren oklar yer alır.
Kişinev’de para birimi olarak “Moldova Leus” kullanılır. Paranızı havaalanında ve Ştefan cel Mare üzerindeki çok sayıdaki döviz bürosundan birinde bozdurabilirsiniz. Ülke Türkiye ile kıyaslandığında oldukça ucuzdur. Ayrıca Moldova parasının uluslararası geçerliliği sözkonusu değildir. Bu nedenle az az ihtiyaç duydukça para bozdurmanızda yarar vardır.
Kişinev’de “Moldovaca” konuşulur. Ancak turistik otel, restaurant ve turizm şirketlerinde çalışanlarla İngilizce konuşabilirsiniz. Rusça biliyorsanız halkın büyük bölümü özellikle yaşlılar Rusça konuşurlar. Şehirde gezerken ara sıra Türkçe konuşmalar da duyabiliriniz. Türkçe konuşanlar; yatırım veya seyahat için ülkeye gelen Türkler, Türk işletmelerde çalışanlar ile Türkiye’ye çalışmak üzere gelen Moldovalılar ve ülkenin güneyinde kendilerine ait otonom bölgede yaşayan Gagavuz Türkleridir.
Şehirde otel seçenekleri diğer Avrupa şehirlerine göre oldukça sınırlıdır. Otelinizi belirlerken yıldız sayısı yüksek olan otelleri tercih etmenizde yarar vardır. Zira düşük yıldızlı oteller bakımsız ve hizmetleri yetersizdir. Kişinev Moldova’nın en zengin şehri olmasına rağmen Avrupa’nın diğer şehirlerindeki otel olanaklarına henüz sahip değildir.
Kişinev’de Ştefan cel Mare ve onun çevresindeki cadde ve sokaklar gündüz saatlerinde güvenlidir. Ancak şehir merkezindeki Otobüs İstasyonu, Ştefan cel Mare ile Str. Ismail’in köşesinde yer alan alışveriş merkezi Unic’in arka sokaklarında geniş bir alana kurulan ve her şey satılan şehir pazarı “Piata Centrala” gibi şehrin farklı yerlerinde kurulan pazar yerlerinde, Tren İstasyonu ve civarında, kalabalık saatlerde otobüslerde ve daha çok düşük gelir gruplarının gittiği pazar yerini andıran Sovyet tipi alışveriş merkezi “Unic” gibi alışveriş merkezlerinde hırsızlara karşı dikkatli olmanızda yarar vardır. Parklar gündüz saatlerinde güvenlidir. Ancak akşam parklarda dolaşmamalısınız. Gece Ştefan cel Mare dışındaki tüm cadde ve sokaklar sessiz ve sokak aydınlatmaları yetersizdir. Bu nedenle akşam saatlerinde bu bölgede ara sokaklarda ve ıssız yerlerde fazla dolaşmamaya özen göstermelisiniz. Ştefan cel Mare’de çok sayıda alt geçit bulunur. Bu geçitler gece karanlık ve oldukça güvensizdir. Bu nedenle gece fazla geç saatlere kalmadan otelinize dönmeli veya taksi kullanmalısınız. Ştefan cel Mare dâhil sokak aralarında çok sayıda yıkık bakımsız bina bulunur. Bu binaların civarından geçerken dikkatli olmanızda yarar vardır. Üzerinizde gece veya gündüz fazla para taşımamalı ve pasaportunuzun renkli bir kopyasını sürekli yanınızda bulundurmalısınız. Şehirde özellikle Ştefan cel Mare’de devriye gezen polisler görebilirsiniz. Ancak polislerin İngilizce bilmediğini unutmamanız gerekir. Ayrıca şehir merkezindeki ara sokakların bir bölümünde sokaktaki kaldırımlar kırık veya asfalt bozuk olabilir. Bu nedenle yürürken dikkatli olmalısınız.
Kişinev’de her bütçeye uygun yemek yerleri bulabilirsiniz. Türkiye’deki fiyatlarla kıyaslandığında çok uygun fiyata çok şık bir restaurantta lezzetli Moldova yemekleri yiyebilir. Şık cafelerde nefis pasta ve kekler tadabilirsiniz. Rus, Türk, Romen ve Ukrayna mutfağından etkilenen Moldova mutfağının en önemli yemekleri arasında “sarmale” (sarma), “mămăligă”, “tochitură”, “mititei” (ızgara et), “costita” (sebzeli et yemeği), “racituri” (Jöleli tavuk), “plaçenta” (börek), borç çarbası yer alır. İçecek olarak Moldova şarapları, bira olarak "Bere Chişinău" ile konyak içebilirsiniz.
Kişinev “Rîşcani”, “Buiucani”, “Centru”, “Ciocana” ve“Botanica” bölgelerinden oluşur. Ancak şehrin tüm görülecek önemli yerleri “Centru (Merkez)” bölgesinde bu bölgenin ana bulvarı olan “Ştefan cel Mare” üzerinde veya ona bağlanan sokak ve caddelerdedir.
Ştefan cel Mare kilometrelerce devam eden uzun, geniş bir bulvardır. Bulvar üzerinde aradığınız adresi bulmak iyi bir yönlendirme olmadığı ve binaların çoğunun üzerinde numara bulunmadığı için oldukça güçtür. Bulvarı baştan sona yürümeniz çok uzun zaman alır ve yorucudur. Bu nedenle bulvardan geçen çok sayıda otobüslerden birine binerek gitmek istediğiniz yere en yakın durakta inmek hem zaman kaybını önler hem de daha az yorulmanızı sağlar. Bulvar üzerinde devlet binaları, parklar, dükkanlar, alışveriş merkezleri, restaurantlar, döviz büroları, oteller, turizm şirketleri, sokak büfeleri ihtiyaç duyacağınız her şey bulunur.
Bulvarın en kalabalık yerini ve merkezini “Katedral Park (Parcul Catedralel)” ve civarı oluşturur. Ştefan cel Mare üzerindeki Katedral Parkın dört tarafından şehrin ana caddeleri geçer. Park alanı içinde yukarıdaki resimde görülen bulvarın kenarında yer alan “Arcul de Triumf ” 1841 yılında yapılmıştır. Şehrin simgesidir. Tak özellikle gece çok güzel ışıklandırılır. Parkın ortasında yukarıda resimde görülen “Catedrala Naşterea Domnului Colopotniţa” bir Ortodoks katedralidir. 1830-1836 yılları arasında yapılmıştır. Katedral ve Çan Kulesi II. Dünya Savaşı ile 1962 yılında tahrip edilmiş, daha sonra onarılarak günümüzdeki görünümünü almıştır.
Parkın kuzeyinden geçen “Str Mitropolit G Bănulescu Bodoni” üzerinde şehrin “Çiçek Pazarı” yer alır. Buradaki küçük dükkanlarda günün her saatinde çeşit çeşit çiçekler bulunur. Moldovalılar çiçekleri çok sevdiklerinden şehrinde günün her saatinde elinde çiçek demetleri ile dolaşan kadın ve erkekler görebilirsiniz. Güzel kahve içmek isterseniz Str Mitropolit G Bănulescu Bodoni Caddesi üzerinde şehir standartlarına göre daha pahallı ancak ortamı çok güzel olan “Tucano Cafe’ye” uğrayabilir. Çalışanların İngilizce konuştuğu cafede bir süre dinlenebilirsiniz. Str Mitropolit G Bodoni Caddesi üzerinde ayrıca uygun fiyatta inanılmaz güzel bir ortamda, lezzetli Moldova yemeklerini yiyebileceğiniz güzel restaurantlar bulabilir. Bu restaurantlarda çok sayıda yerel yemek arasından seçim yapmakta zorlanabilirsiniz. Ünlü Rus yazar Puşkin’i seviyorsanız caddeye yakın mesafede Str. Anton Pan 19 numarada 1820-1823 yılları arasında kaldığı halen “Puşkin Müzesi’ne” çevrilen evi ziyaret edebilirsiniz.
Ştefan Cel Mare ile Str Mitropolit G Bănulesu Bodoni’nin kesiştiği köşede yer alan heykel ülkenin ulusal kahramanı Boğdan Prensi “Ştefan cel Mare Şi Sfint Anıtı’dır. Ştefan cel Mare XV. yüzyılda Osmanlılara karşı savaşmış ancak başarılı olamayınca vergi ödeyerek Osmanlı hâkimiyeti altına girmeyi kabul etmiştir. Kılıcı halen Topkapı Sarayı’ndadır. Anıtın arka tarafında ise “Ştefan cel Mare Parkı” yer alır. Park ilk olarak 1818 yılında oluşturulmuştur. Günümüzde 17 dönüm arazi üzerine kurulu olan parkın içinde “Alexandr Puşkin’in Büstü’nü” görebilirsiniz. Bu güzel parkın girişindeki cafe kısa bir mola vermek için güzel bir yerdir. Cafenin bahçesinde kahve içebileceğiniz gibi şık döşeli iç mekanında akşam Moldova şarapları eşliğinde güzel bir yemek yiyebilirsiniz.
Ştefan cel Mare Parkı’nın yan tarafında Parlamento ile karşı çaprazında ve Ştefan cel Mare Bulvarı üzerinde Başkanlık Sarayı ve Ulusal Opera ve Bale Tiyatrosu yer alır.
Arcul de Triumf karşı tarafında bulvarın üzerindeki bina ise “Ulusal Hükümet Binası’dır (Guvernul)”. “Ulusal Saray (Platul Naţional)” ile Ulusal Kütüphane (Biblioteca Naţională)” de bu alandadır.
Katedral Parkın güney kenarından geçen “Str. A. Puşkin” üzerinde güzel restaurantlar bulabilirsiniz. Tucano Cafe’nin diğer şubesi de bu cadde üzerindedir. “Str. 31 August 1989” Ulusal Hükümet Binası’nın arka taraında kalan bölümünde de şık cafeler ve restaurantlar ile “Moldova Tarih Müzesi (Muzeul Naţional de Istorie a Moldevei)” yer alır. Bir bahçe içindeki müzenin önünde “Romus-Romulus” ile “Roma Kurt heykeli’ni” görebilirsiniz. Müze içinde eski çağlardan günümüze kadar olan tüm dönemlere ait 300 bin civarında obje sergilenmektedir. Bunlar arasında: belgeler, fotoğraflar, el yazması kitaplar, haritalar, silahlar, askeri malzemeler sayılabilir.
“Kişinev Tarih Müzesi” ise 1882 tarihli “Su Kulesi” içindedir. Kişinev Tarih Müzesi’ne şehir merkezinden Ştefan cel Mare Parkı tarafından Str. Mitropolit G Bănulescu Bodoni boyunca tepeye doğru bir süre yürürseniz ulaşabilirsiniz. Su Kulesi’nden caddenin karşına geçip, daha sonra ağaçlık alandaki merdivenlerle aşağıya indiğinizde şehrin önemli parklarından biri olan “Parcul Valea Morilor” ulaşabilirsiniz. Çok büyük bir alanı kapsayan park içinde bisikletle dolaşabilir. Göl içinde botla gezebilir. Uzun yürüyüş yolu üzerindeki küçük büfelerden yiyecek veya içecek alarak banklarda oturarak gölü seyredebilir. Gölün bir köşesnde bulunan plaj alanında güneşlenebilirsiniz. Kişinev Avrupa’nın en yeşil şehrilerinden biridir. Bu nedenle bu park dışında zamanınız ölçüsünde şehirdeki farklı büyüklükteki parklara şehir haritasındaki otobüs numaralarına bakarak otobüsle kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Ştefan cel Mare Bulvarı’nın Katedral Park ile önünde büyük bir heykel bulunan Moldova Bilimler Akademisi arasındaki bölümünde ise şehrin diğer önemli binalarını görebilirsiniz. Bunlar arasında “Kişinev Belediye Binası”, “Mihai Eminescu Ulusal Tiyatrosu,” ve “Organ Hall” sayılabilir.
Hediyelik eşya almak için en uygun yer ise Mihail Eminescu Ulusal Tiyatrosu yanında küçük bir park içinde her gün kurulan “Hediyelik Eşya Pazarı’dır” Bu pazardaki küçük tezgahlarda yerel ressamların yaptığı tablolar, Sovyet döneminden kalma objeler, magnetler, çeşitli hediyelik eşyalar, Moldova ve Kişinev’le ilgili kitap ve kartpostallar bulabilirsiniz. Buradaki satıcılar sınırlı düzeyde İngilizce bilseler de anlaşmakta zorluk çekmez. Alışveriş yaparken pazarlık dâhi yapabilirsiniz.
Moldova Bilimler Akademisi ile şehrin geçmişte en önemli otellerinden biri olan Cosmos Otel arasında yer alan Ştefan cel Mare Bulvarı ile bütünleşmiş “C. Negruzzi Bulvarı” üzerinde yer alan “Beer House” ilginç iç dizaynı, lezzetli yerel yemekleri ve kendine özgü biraları ile şehrin en güzel restaurant ve barlarından biridir. Biralarından özellikle filtre edilmemiş bira denemeye değer lezzettedir.
Cosmos Otel’in koşesinde yer alan Atrium Alışveriş Merkezi’nin teras katında da müzik dinleyerek yemek yiyebileceğiniz veya içki içebileceğiniz çok güzel birbiri içine geçmiş restaurantlar ve barlar bulunur.
Moldova bağları ve şarapları ile tüm dünyada tanınmıştır. Ülke geçmişte Sovyetler Birliği'nin şarap üretim merkezi olmuştur. Kişinev civarında çok sayıda şarap mahzeni ve üretim merkezi bulunmaktadır. Bunlar arasında “Cricova”, “Mileştii Mici”, “Purcari”, “Chateau Vartely” en önemli olanlardır. Henüz bu şarap üretim merkezlerine günlük toplu turlar düzenlenmemektedir. Bunun yerine “Canonic Tur (Bulvard Negruzzi 10)”, “Amedeus Travel (Str.Puşkin 24)” gibi şehirdeki tüm seyahat şirketleri şöförü aynı zamanda İngilizce rehberlik hizmeti de veren özel araba temin ederek ve şarap üretim merkezinden randevu alarak sizi randevu saatine göre bu üretim merkezlerinden istedğinize götürmektedir. Kişiye özel turların fiyatları; şarap tadımı yapıp yapmayacağınıza, kaç adet şarap tadımı yapacağınıza, mahzenlerdeki özel bölümde şarap yanında yemek yiyip yemeyeceğinize göre değişmekte, şirketler arasında büyük fiyat farklılıkları bulunmamaktadır. Kişiye özel turlar toplu turlara oranla daha pahallı olmakla birlikte şarap sevmeseniz veya içmeseniz bile Kişinev’e seyahatiniz sırasında mutlaka görmeniz gereken yerlerin başında özellikle Cricova ve Mileştii Mici şarap üretim merkezleri gelmektedir.
Mileştii Mici Şarap Üretim Merkezi Kişinev’e yakın mesafede tarihi küçük bir köy olan etrafı bağlarla çevrili “Mileştii Mici” Köyü’ndedir. Devlete ait şarap üretim merkezine ulaştığınızda önce çok güzel temsili bir şarap havuzunun bulunduğu bir bahçede bir süre diğer arabaların gelmesini beklemeniz gerekmektedir. Daha sonra önceden randevu alınan saatte İngilizce bilen bir özel rehber tura katılan arabalardan birine binmekte, diğer arabalarla birlikte geçmişte taş ocağı olarak kullanılan bir dağın içine girilmektedir. Arabanız dağın içindeki geniş galerilerde yavaş yavaş ilerlemekte, önce şelalede daha sonra diğer önemli noktalarda arabalardan inilerek bu yerler rehber eşliğinde gezilmekte ve fotoğraflar çekilmektedir. 200 kilometreden daha uzun galerileri ile dünyanın en büyük şarap mahzeni olan Mileştii Mici içindeki yeraltı galerilerinin derinliği 30-85 metre, sıcaklığı 12, 14 derece, nem oranı da %85-95 arasında değişmektedir. Galerilerin halen 55 kilometrelik bölümü şarap depolamak amacıyla kullanılmaktadır. Bunun da sadece bir bölümü turistlere gösterilmekte, üretim alanına turistlerin girmesine izin verilmemektedir. Tura katılan arabaların sanki gece bir şehrin karmaşık sokaklarında ilerler gibi dev şarap fıçılarının arasından galerilerin içinde ilerlemesi insanı oldukça etkilemektedir. 2005 yılında Moldova Parlamentosu tarafından Ulusal Kültür Hazinesi olarak kabul edilen Mileştii Mici aynı zamanda çok büyük bir şarap koleksiyonuna sahiptir. Mleştii Mici “Altın Koleksiyon” 2 milyonun üzerinde şarap şişesi ile Guinness Rekorlar Kitabı’nda dünyada en büyük şarap koleksiyonuna sahip şarap mahzeni olarak yer almaktadır. Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde Mihail Gorbaçov bu mahzendeki şarapların yok edilmesini istemiş, bunun üzerine mahzenin içine gizli bir bölüm yapılarak, en eski ve değerli şaraplar o bölümde saklanmış, böylece değerli şaraplar yok olmaktan kurtarılmıştır. Mahzende ayrıca dünyanın farklı ülkelerinden şarap seven zenginlerin Mileştii Mici şaraplarından oluşan özel koleksiyonlarının belli bir kira karşılığı saklandığı bir bölüm de yer almaktadır. Gezinin sonunda yer altı şehrinin galerinden birinin içinde oluşturulmuş çok şık döşeli özel bir bölümde arzu edenler anı defterine duygularını yazabilmekte, arzu edenler yemek yiyebilmekte, arzu edenler tadım odasında tadım yapabilmekte ve şarap satın alabilmektedir. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde çok sayıda şarap mahzeni görseniz de Mileştii Mici şarap mahzeni her yönü ile diğer şarap mahzenlerinden farklılık göstermekte size farklı bir dünyanın kapılarını açmakta ve doğal yapısı ile etkilemektedir.
Diğerine göre daha turistik olan Cricova Şarap Üretim Merkezi Kişinev’e yakın mesafede “Cricova Köyü’ndedir”. Bir dağın içinde 120 kilometre uzunluğundaki galerilerin 60 kilometrelik bölümü şarap üretimi ve depolanması amacıyla kullanılmaktadır. Galerilerde ve bu galerilerdeki çeşitli bölümlerde 1.250 milyon şişe şarap koleksiyonu ve yıllık üretilen 30 milyon litre şarap 12- 14 derece sıcaklıkta, %96-98 nem oranında saklanmaktadır. XV. yüzyılda oluşturulan Cricova tünelleri 1950’li yıllarda yer altı şarap galerine dönüştürülmüştür. Rus Astronot Yuri Gagarin’in içinde kaybolduğu ancak iki gün sonra bulunabildiği, Rusya Devlet Başkanı Putin’in 50. yaş gününü kutladığı Cricova Şarap Üretim Merkezi’nin içi de sizi götüren araçla veya şarap üretim merkezinin önünden kalkan küçük bir gezi treni ile randevu alınan saatlerde gezilebilmektedir. Burada da galeriler içinde araba veya tren belli noktalarda durmakta, gruba/gruplara rehberler tarafından mahzen ve şarap üretimi hakkında bilgi verilmektedir. Fransız şampanyalarının da bir dönem üretildiği bu şarap üretim merkezinde diğerinden farklı olarak şarap üretim alanı da görülebilmektedir. Cricova’da içinde değerli şarapların sergilendiği bir müze de bulunmaktadır. Gezinin sonunda özel bir bölümde; Geçmişte SSCB, günümüzde Moldova devlet başkanının özel konuklarını ağırladığı odalar ile diğer odalar gezilmekte arzu edenler buradaki şık döşeli odalarda yemek yiyebilmekte, şarap tadımı yapabilmekte ve şarap alabilmektedir.
Zamanınız, bütçeniz ve ilginiz ölçüsünde Mişeştii Mici, Cricova ve diğer şarap üretim merkezlerini dolaşabilirsiniz. Zamanınız kısıtlı ise veya sadece birini gezmek isterseniz Mileştii Mici, Cricova’ya göre daha etkileyici ve doğal bir ortama sahiptir.
Kişinev’de ayrıca yerel seyahat şirketlerinin kişiye özel düzenlediği tur, otobüs veya trenle Moldova’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden ve bu ilan hiçbir uluslararası kuruluş ve ülke tarafından dikkate alınmayan, günümüzde Moldova’nın bir parçası olarak kabul edilen Transdinyester merkezi “Tiraspol” (Moldova’nın ikinci büyük şehri) ile otobüs veya kişisel tur ile Hıristiyan Gagauz/Gagavuz Türkleri’nin yaşadığı Gagavuzya Özerk Bölgesi’nin başkenti “Combat” şehrini ziyaret edebilirsiniz.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bu yazı 2015 yılında Kişinev’e yaptığım seyahat sırasında gördüğüm yerler, edindiğim izlenimler ve aşağıdaki kaynaklardan yararlanılarak hazırlanmıştır.
Lonely Planet, Romania & Moldova, 2007.
Mileştii Mici, Broşür.
http://wikitravel.org/en/Chi%C8%99in%C4%83u
SEYAHATLER

Avusturya Cumhuriyeti; Orta Avrupa'nın güneydoğusunda yer alır. 83.858 km² yüzölçümüne sahiptir. Batıda Liechtenstein ve İsviçre, güneyde İtalya ve Slovenya, doğuda Macaristan ve Slovakya, kuzeyde Almanya ve Çek Cumhuriyeti ile komşudur.

Bosna Hersek 51.147 km² yüzölçümüne sahip bir Balkan ülkesidir. Ülke; kuzey, batı ve güneyde Hırvatistan, doğuda Sırbistan, güneyde Karadağ ile komşudur. Ülkenin kuzey bölgesi “Bosna”, güney bölgesi “Hersek” olarak tanınır.

Singapur Güneydoğu Asya’da yer alan bir ada devletidir. Malakka Boğazı ve Güney Çin Denizi arasında Malakka Yarımadası'nın güneydoğu ucunda yer alır. Kuzeyde Malezya'nın Johor Eyaleti, güneyde Endonezya'nın Riau Adaları ile çevrilidir. Anakaradan Johor Boğazı ile ayrılır. Malezya’ya iki uzun köprü ile bağlanır. Güneydoğu sahilindeki 63 küçük ada ile birlikte yüzölçümü yaklaşık 682 km2 civarındadır. Dünyanın en küçük yirmi ülkesinden biridir.

Fas Krallığı, kuzeybatı Afrika'da yer alan Arap ülkesidir. İspanya’dan Cebelitarık Boğazı ile ayrılır. Akdeniz ve Atlantik Okyanusu'na kıyısı olup, Afrika'nın Avrupa'ya yaklaştığı uçta, Avrupa’ya 14 km uzaklıktadır. Afrika'nın en ucundaki “Tangier” şehri Fas'a, Fas topraklarındaki “Ceuta” ve “Melilla” İspanya'ya aittir. Yüzölçümü 446.550 km2, güneyinde hak iddia ettiği,1975'ten beri yönettiği Batı Sahra dahil edilirse 710.850 km2 ‘dir.
Copyright 2010. Privacy Policy | Terms of Use | XHTML | CSS
Design by MEHMET KEREM PALA
>